SABEU QUE ÉS LA PAREMIOLOGIA?

La paremiologia és la ciència que estudia els refranys. Els refranys vénen de la tradició oral, reflecteixen la forma de fer i de ser els pobles en una època determinada. Són la part del lèxic més genuïna d’una llengua i el seu domini demostra que el parlant en té un coneixement elevat. Els parlants no coneixem, però, el significat de totes les frases fetes i els refranys que una llengua atresora ja que cada zona i, sovint, cada poble, n’usa un determinat nombre però mai la seua totalitat.

Els i les alumnes de 1r d’ ESO des de la materia de LLengua Valenciana vam elaborar un recull de refranys i frases fetes que tenien com a protagonista L’AIGUA que, com a element essencial per a la vida, no podia deixar d’estar ben present en la fraseologia valenciana. Hem vist el sentit literal i el sentit figurat dels refranys, de les frases fetes i de les locucions; a partir de la  meitat d’un refrany  havíem de buscar la meitat corresponent, treballant la rima; i vam crear un diàleg on utilitzàrem quatre dels refranys treballats.

Per últim elaboràrem uns «jeroglífics» on les paraules claus foren representades per imatges o dibuixos. També havíem de posar, en la part de darrere quin era el significat.

Voleu veure el resultat?

Carmen Torregrosa i Lola Ivorra – Professores de Valencià

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s